Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ VS ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Με αφορμή τον αγώνα της 1ης αγωνιστικής μεταξύ Πανηλειακού και Καλαμάτας ακολουθεί μια αναδρομή στην ιστορία των αναμετρήσεων των 2 ομάδων.Η ιστορία της αντιπαλότητας των 2 συλλόγων ξεκινά πριν καν την ύπαρξης τους  όσο περίεργο και να ακούγεται αυτό.
Οι αναμετρήσεις των ομάδων του Πύργου: Ηρακλή Πύργου, Εθνικού Πύργου και ΑΕΚ Πύργου με τα σωματεία της Καλαμάτας: πράσινα πουλιά Καλαμάτας, Απόλλωνα Καλαμάτας και ΑΕΚ Καλαμάτας πάντα τραβούσαν το ενδιαφέρον των Πυργιωτών και των Καλαματιανών και οι εντάσεις και το πάθος για την νίκη δεν έλειπαν.
Οταν τα σωματεία του Πύργου το 1957 ήρθαν σε ένωση η άτυπη αυτή κόντρα συνεχίστηκε κυρίως με την ομάδα των πράσινων πουλιών Καλαμάτας και πλήθος Πυργιωτών ακολουθούσε την ομάδα στα εκτός παιχνίδια στην Καλαμάτα και αντιστοίχως.Την περίοδο της 7ετίας η κυβέρνηση των συνταγματαρχών προσπάθησε να ενoποιήσει τα επί μέρους σωματεία κάθε πόλεως σε ένα ενιαίο, έτσι το 1967 δημιουργήθηκε η ΠΣ Καλαμάτας. Οι πρώτες αναμετρήσεις των 2 πλέον ενοποιημένων συλλόγων της κάθε πόλης λόγο της γειτονικής τους θέσης ξεκίνησαν αμέσως και είχαν φιλικό χαρακτήρα αφού οι δύο ομάδες αγωνίζονταν σε διαφορετικές ενώσεις.
Την περίοδο 1971-72 οι δύο  ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες για το πρωτάθλημα της Β εθνικής, επεισόδια έλαβαν χώρο στην κεντρική πλατεία του Πύργου στον αγώνα του δεύτερου γύρου (32η αγωνιστική) στις 14/05/1972 μεταξύ οπαδών των 2 ομάδων ενώ η ένταση μεταφέρθηκε και στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα το παιχνίδι να κερδίσει ένα πρωτοσέλιδο στην Αθηναϊκή εφημερίδα ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ με τον τίτλο ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΑΜΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ (λόγω του χωμάτινου αγωνιστικού χώρου) όπου αρθρογραφούσε ο Πυργιώτης αθλητικογράφος Τώνης Ροζής.
Οι κόντρες αυτές βέβαια κορυφώθηκαν στο μέλλον αφού ο Πανηλειακός θα έβρισκε στον δρόμο του την Καλαμάτα τόσο στην προσπάθεια του στην άνοδο στην Β εθνική το 1992-93 (όπου και εκεί σημειώθηκαν επεισόδια) αλλά και στην άνοδό του στην Α το 1994-95.Η Α εθνική θα έβρισκε τον Πανηλειακό αντιμέτωπο με την Καλαμάτα 5 χρονιές σε 10 παιχνίδια με την Καλαμάτα να μετρά μόνο μια νίκη στην έδρα της!!!Η κόντρα αυτή συνεχίζει να αναπαράγεται μέχρι και σήμερα και πιθανός θα συνεχιστεί για πάντα. Η κάθε μεριά προβάλει τα επιχειρήματα της έναντι της άλλης: οι 2 ομάδες έχουν 7 συμετοχές στην Α εθνική, ο Πανηλειακός κατέχει την    27η θέση στην μέχρι τώρα διαμορφωμένη κατάταξη συγκομιδής βαθμών με 249  βαθμούς  ενώ η Καλαμάτα την 29η με 239 βαθμούς (2 θέσεις πιο κάτω). Η καλύτερη θέση της Καλαμάτας στην Α εθνική ήταν η 9η η οποία συγκυριακά της εξασφάλισε την συμμετωχή σε έναν ανύπαρκτο πλέον Ευρωπαϊκό θεσμό το intertoto ενώ η καλύτερη θέση που έχει εξασφαλίσει ποτέ ο Πανηλειακός ήταν η 7η την περίοδο 1996-97 . Αξίζει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο σκορ που έχει ποτέ σημειωθεί μεταξύ των 2 ομάδων είναι το 5-1 του Πανηλειακού στις 07/03/1982 όπου σε ένα γήπεδο βούρκο συνέτριψε την Καλαμάτα ενώ το σκορ θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερο αφού ο Πανηλειακός είχε 2 δοκάρια και ένα χαμένο πέναλτι. Κλείνοντας θέλουμε να ευχηθούμε καλή τύχη στην ομάδα μας στο ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς ελπίζοντας να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο της περσινής χρονιάς όπου με 10 παίκτες φιλοδώρησε με 4 γκολ την ομάδα της Καλαμάτας.

                                              Από το 5-1 του 1982 κόντρα στην Καλαμάτα

        Ο Θανάσης Μουγγός σημειώνει γκολ εις βάρος της Καλαμάτας στην έδρα της το 1985

Ο σημερινός προπονητής και τότε παίκτης του Πανηλειακού Στέλιος Γιαννακόπουλος έχει μόλις περάσει τον τερματοφύλακα της Καλαμάτας και γράφει το 0-1 για τον Πανηλειακό.Από το 1-1 στην Καλαμάτα την περίοδο 1995-96 στην Α εθνική.

                            Από το 4-0 της περιόδου 1996-97 για το πρωτάθλημα της Α εθνικής.

Ο Τάκης Γκώνιας μονομαχεί με τον Κουτσουρέ,από το 3-1 του Πανηλειακού στον 1ο γύρο του πρωταθλήματος Α εθνικής την περίοδο 1999-00.

Οι παίκτες του Πανηλειακού πανηγυρίζουν την ισοφάριση στο 35ο λεπτό,από τον νικηφόρο αγώνα με 3-1 την περίοδο 2000-01 για το πρωτάθλημα της Α εθνικής.

Ο Ηλίας Μανίκας διεκδικεί την μπάλα στον νικηφόρο με 2-0 αγώνα της περιόδου 2002-03 για το πρωτάθλημα της Β εθνικής.

Ο Ανδρέας Κουτελιέρης σε τάκλιν για την μπάλα από τον αγώνα 2-0 υπέρ του Πανηλειακού της περιόδου 2004-05 για το πρωτάθλημα της Β εθνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου